Bekymringsmelding: Jon Sudbøs artikkel i Tidende

The Lancet, New England Journal of Medicine og Tidsskrift for Den norske lægeforening har publisert bekymringsmeldinger i forbindelse med artikler publisert av Jon Sudbø og medarbeidere. Også Tidende ønsker å formidle en bekymringsmelding i forbindelse med en artikkel av Sudbø som var kombinert med en oppfordring om å henvise pasienter til et forskningsprosjekt, publisert i 2003.

Det er nedsatt en ekstern og bredt sammensatt granskningskommisjon i forbindelse med den siste tidens avsløringer av lege og tannlege Jon Sudbøs forfalskninger av forskningsdata som ligger til grunn for en artikkel av Sudbø og medarbeidere som ble publisert i The Lancet i oktober 2005. Kommisjonen skal finne fram til og gjennomgå alle faktiske forhold i forbindelse med denne artikkelen, men den skal også blant annet vurdere øvrig forskning og andre forhold i tilknytning til saken, foreta undersøkelser for å bringe omfanget av brudd på standarder for vitenskapelig forskning på det rene, søke å klarlegge om det er spesielle forhold som har innvirket på det som er gjort og kartlegge og vurdere eventuelle skadelige konsekvenser av forskningen.

Etter at kommisjonen ble oppnevnt har også New England Journal of Medicine og Tidsskrift for den norske lægeforening gått ut med bekymringsmeldinger i forbindelse med artikler av Sudbø og medforfattere.

Jon Sudbø publiserte i Tidende nr. 7, 2003 en fagartikkel om kjemoprevensjon av munnhulekreft. I samme hefte inngikk et innlegg med oppfordring til tannleger om å henvise «pasienter med høy risiko for munnhulekreft» til et forskningsprosjekt om kjemoprevensjon av munnhulekreft. Sett i lys av de opplysninger som er kommet frem, ser vi i redaksjonen med bekymring både på den nevnte fagartikkelen, og på anmodningen om henvisning. Disse er nå oversendt granskningskommisjonen. Inntil kommisjonen har vurdert artikkelen og eventuelt gitt sine anbefalinger, ber vi om at man ser bort fra den nevnte artikkelen og anmodningen om henvisning av pasienter.

Artiklene det gjelder:

  • 1. Sudbø J. Kjemoprevensjon av munnhulekreft. Nor Tannlegeforen Tid 2003; 113 (7): 320 – 5.

  • 2. Sudbø J. Forskningsprosjekt: Pasienter med høy risiko for munnhulekreft ønskes henvist. Nor Tannlegeforen Tid 2003, 113 (7): 334 – 5).

GudrunSangnes 

redaktør